Lördag 10 augusti, 2024

Vaknade 03:55


En av Moissanite-stenarna, de är äkta, efter undersökning med refraktometern, diamant-testaren, hårdhet o visuell bedömning.

Lite om Moissanite
Moissanite (kiselkarbid), förekommer mycket sällsynt i naturen, men går lätt att tillverka. Det är nästan lika hårt som diamant (9,25 på Mohs hårdhetsskala) och har t.o.m. ett högre brytningsindex än diamant. Det är således ett billigare alternativ till diamanter i smycken.

Jag hittade sidan Gold of Sweden, där en Moissanite-sten motsvarande den ovan, på 6,5 mm och 1 ct, i D-E-F-kvalitet kostar 11 000 kr i annonsen. De stenarna jag fick hem är lika stora, men de har jag köpt på AliExpress för 67,20 kr.

Moissanite introducerades på smyckesmarknaden som ett diamantalternativ 1998 efter att Charles & Colvard (tidigare känd som C3 Inc.) fick patent för att skapa och marknadsföra labbodlade ädelstenar av kiselkarbid, och blev det första företaget att göra det. År 2018 hade alla patent på den ursprungliga processen över hela världen gått ut. Charles & Colvard tillverkar och distribuerar för närvarande moissanitsmycken och lösa ädelstenar under varumärkena Forever One , Forever Brilliant och Forever Classic.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moissanite

I princip all Moissanite är syntetisk, men tydligen kostar den så mycket mer om den är tillverkad av originalen, Charles & Colvard, trots att det i princip är samma sak.

Jag har förresten kommit på lite nytt om smycket, som jag sist skrev om 1 augusti. Hade ursprungligen bara 10 g silverlera, men köpte 30 g till, så det kommer att bli avsevärt större. Sen hade jag från början tänkt att ha en ej transparent smaragd i mitten, men jag hittade syntetiska (o därmed billigare, och transparenta) smaragder, samt rubiner och safirer som jag beställt o ska ha alla tre plus en Moissanite-sten på framsidan. Får vänta till de kommer, annars hade jag planerat att börja på smycket nästa vecka. Men jag tror inte det tar mer än två veckor innan de kommer.

Var på Skattkammaren och bakluckeloppisen, men hittade inte mycket.

Gick till ICA Supermarket o köpte kattgodis.


Åt fyra Risifrutti och en protein-shake med banan.

Somnade < 23:00

Speak Your Mind

*